poniedziałek, 27 października 2014

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy stał się bardzo popularny dzięki swej prostocie. Wystarczy kilka podstawowych składników i chwila wolnego czasu by stworzyć coś pysznego!

Pierwsze podejście do bananowego chlebka zaliczyłam dzięki zbyt dużej ilości kupionych bananów. Nie chciałam by się zmarnowały więc wypróbowałam przepis z blogu Szusz.

Jeśli ktoś jeszcze nie zna przepisu to proszę:
pół kostki rozpuszczonego masła
* pół szklanki cukru
* 3 – 4 banany
* 1,5 szklanki mąki
* 2 jajka
* łyżeczka sody oczyszczonej
* łyżeczka cukru waniliowego
 Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy wszystkie składniki mąkę zostawiając na koniec. Mieszamy dokładnie by nie zostały grudki. Cukier biały dobrze jest zastąpić brązowym a mąkę pszenną- mąką żytnią ale nie jest to konieczne.

Całość przelewamy do keksówki i pieczemy ok 1 godzinę.


 Chlebek możemy jeść z masłem, z dżemem bądź bez niczego. W każdej wersji smakuje przepysznie! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz